Stół wielkanocny - aranżacja i przepisy!

Stół wielkanocny - aranżacja i przepisy!

Już niedługo święta! Ostatnio pisaliśmy o tym, jak przyozdobić dom na Wielkanoc i własnoręcznie przygotować świąteczne dekoracje. Tym razem skupimy się na świątecznym stole i menu wielkanocnym!


Stół jest niezwykle istotnym elementem świąt - to przy nim w rodzinnym gronie spożywamy uroczyste posiłki i spędzamy wspólnie czas. Z tego tytułu zasługuje na wyjątkowe traktowanie! Szukasz pomysłów na oryginalne przyozdobienie świątecznego stołu? Znalazłaś się we właściwym miejscu!
stół wielkanocny, wielkanocny stół dekoracje

Stół wielkanocny

Jak zamienić zwyczajny stół w odświętny? Przede wszystkim postaw na tekstylia! Najbardziej klasycznym wyborem jest biały obrus, który pasuje do każdej uroczystości i świetnie komponuje się ze wszystkimi kolorami. Tradycyjne rozwiązania nie są dla Ciebie? Zamiast bieli wybierz inną barwę - doskonale sprawdzą się wszelkie wiosenne kolory - żółty, błękitny, zielony bądź różowy. Możesz także postawić na delikatny wzór kwiatowy bądź uroczą pepitkę. Aranżując stół wielkanocny wybierz kilka barw, które staną się motywem przewodnim - dzięki temu unikniesz wrażenia chaosu, a całość stworzy spójną, wyrafinowaną kompozycję.
stół wielkanocny, ozdoby wielkanocne, pisanki, dekoracje wielkanocne
aranżacje świątecznego stołu

Stół wielkanocny - dekoracje

Zadbaj o to, aby nakrycia wyglądały odświętnie! Pamiętaj o serwetce, która kolorystycznie powinna pasować do wybranej przez Ciebie palety barw. Pięknym i zarazem bardzo wiosennym sposobem na udekorowanie wielkanocnego nakrycia jest położenie na talerzu pojedynczego kwiatka, któremu może towarzyszyć ozdobna wstążka. Wybieraj kwiaty, które kojarzą się z Wielkanocą - tulipany, narcyzy, hiacynty. Na nakryciu mogą się także znaleźć kolorowe pisanki!
jak udekorować świąteczny stół
jak udekorować wielkanocny stół inspiracje
Odświętne nakrycie stworzysz również bez użycia kwiatów. Wystarczy ozdobna serwetka i wstążka. Ta minimalistyczna kompozycja dobrze prezentuje się z kilkoma gałązkami bazi.
ozdoby wielkanocny stół
Jaką zastawę wybrać? Biała i klasyczna zawsze prezentuje się elegancko. Jeżeli chcesz podkreślić jej odświętną funkcje wybierz dekoracyjną serwetkę i ozdoby kojarzące się z Wielkanocą. Na nakryciu może się znaleźć zajączek wielkanocny lub pisanki! Na Stole wielkanocnym sprawdzi się także wielobarwna, radosna zastawa! Nie bój się intensywnych kolorów i dużych wzorów! Talerz w groszki ozdobiony świątecznymi dodatkami na pewno zachwyci nie tylko dzieci, ale także dorosłych!
wielkanocna zastawa, dekoracje na wielkanoc
wielkanocna zastawa, diy dekoracje na wielkanoc
Jakie dodatki ozdobią stół wielkanocny? Z pewnością wiosenne kwiaty! Możesz zdecydować się zarówno na cięte kwiaty, jak i miniaturowe doniczkowe tulipany, narcyzy, żonkile lub hiacynty. Tego typu dekoracje skutecznie ożywią świąteczny stół. Piękną ozdobę będą stanowić także figurki wielkanocnych zajączków lub baranków. Jeżeli lubisz oryginalne dekoracje, ozdób stół mchem, pisankami i świecami! Jeżeli chcesz poznać inne pomysły na własnoręcznie wykonane ozdoby świąteczne przeczytaj nasz wielkanocny poradnik!
potrawy wielkanocne, dekoracje wielkanocne, ozdoby wielkanocne

Potrawy wielkanocne

Już wiesz, jak udekorujesz stół wielkanocny? W takim razie pora zająć się pieczeniem, gotowaniem i przygotowywaniem pysznych świątecznych dań! Jak powinno wyglądać menu wielkanocne? Jakie sałatki, ciasta i inne potrawy goszczą na odświętnych stołach? Żurek, jajka, biała kiełbasa, babka i mazurki to klasyczne menu wielkanocne! W Wielką Niedzielę na naszym stole powinien pojawić się także koszyczek wielkanocny z poświęconym wcześniej jedzeniem. Co powinno się w nim znaleźć? Zgodnie z tradycją - chleb, wędlina, sól, cukrowy baranek, kawałek ciasta i jajka, które symbolizują życie. Jakie potrawy wielkanocne najczęściej pojawiają się na naszych stołach?
żurek na wielkanoc, menu wielkanocne, przepisy wielkanocne

Przepisy wielkanocne

Menu wielkanocne zawiera kilka tradycyjnych zup. Najczęściej w naszych domach serwowany jest żurek lub barszcz biały. W niektórych regionach polski pojawia się także zupa koperkowa, szczawiowa bądź chrzanowa. Stół pełen jest różnego rodzaju pasztetów, mięs i wędlin. Oczywiście nie może zabraknąć także jajek, które często faszerowane są rozmaitymi dodatkami i podawane z majonezem.

Przepis na domowy majonez:

  • 1 łyżeczka musztardy

  • 1 żółtko

  • ⅔ szklanki oliwy lub oleju

  • sok z cytryny

  • sól

Wymieszaj starannie żółtko z musztardą i solą, a następnie dodaj do nich olej i ucieraj. całość dopraw sokiem z cytryny i solą!

jajka faszerowane na wielkanoc

W czasie świąt zapominamy o liczeniu kalorii - to chwile wypełnione rodzinnym biesiadowaniem przy suto zastawionym stole. Jeżeli chcemy, aby świąteczne menu było nieco lżejsze, koniecznie postawmy na wielkanocne sałatki! Tutaj panuje spora dowolność - miksuj ulubione smaki swoich bliskich i stwórz sałatkę idealną! Na świątecznych stołach dużą popularnością cieszy się pożywna sałatka nicejska z tuńczykiem i ugotowanymi na twardo jajkami. Wielkanocne sałatki warto wzbogacić smakiem rzeżuchy i świeżych, wiosennych warzyw!

sałatka wielkanocna, wielkanocne menu

Ciasta na Wielkanoc

Święta to prawdziwy raj dla wszystkich miłośników słodkości! Wielkanocny stół obfituje w pyszne, tradycyjne ciasta. Jednym z najpopularniejszych świątecznych przysmaków jest wielkanocna babka, która pojawiła się na naszych stołach XV wieku! Puszysty wypiek możemy urozmaicić ulubionymi dodatkami. Świetnie sprawdzą się migdały, rodzynki i czekolada.

ciasta na wielkanoc, wielkanocna babka

Ze świętami wielkanocnymi zdecydowanie kojarzy się także pascha! Ten tradycyjny deser przygotowywany jest na zimno z twarogu z dodatkiem bakalii. Ma kształt ściętej piramidy i bardzo słodki smak. Często ozdobiony jest skórką pomarańczy.Jakie inne ciasta wielkanocne cieszą się powodzeniem na naszych stołach? Oczywiście mazurki! Wykonane z kruchego ciasta, przekładane bakaliami i kajmakiem, uwieńczone lukrem mają wielu zwolenników.

wielkanocny mazurek, mazurek na wielkanoc

Przepis na mazurek z kajmakiem

Składniki na spód:

  • 180 g mąki

  • 100 g masła

  • 4 łyżki zimnej wody

  • 50 g cukru pudru

składniki na górę:

  • 50 g masła

  • puszka mleka skondensowanego słodzonego

  • cukier waniliowy 1 opakowanie

  • dodatki: płatki migdałów, czekolada, suszone owoce

Wszystkie składniki na spód miksuj, aż powstanie gęsta masa. Ciasto wyjmij, uformuj w kulę, zwiń w folię i na godzinę wsadź do lodówki. Posmaruj blaszkę masłem, umieść w niej schłodzone i rozwałkowane ciasto i piecz przez 15 min w temperaturze 180 stopni. Po ostudzeniu nałóż masę kajmakową.


Masa -  podgrzewaj na małym ogniu mleko skondensowane z masłem i wanilią. Mieszaj przez 10 min, aż masa zacznie przypominać w konsystencji budyń. Zalej spód mazurka i udekoruj bakaliami.

Brakuje Ci czasu? Zamiast samodzielnie przygotowywać masę, kup puszkę masy kajmakowej i zalej nią spód ciasta!


Wielkanocny stół kojarzy się także makowcem, który ma zapewnić rodzinie bogactwo. Smak ciasta możesz urozmaicić dodając do niego wiórki kokosowe, jabłko lub ulubioną konfiturę!

stół wielkanocny, potrawy wielkanocne, menu wielkanocne

Potrawy wielkanocne powinny być urozmaicone i składać się z ulubionych dań Twoich bliskich. Pamiętaj, aby nadać tym wyjątkowym chwilom szczególny wymiar! Zadbaj o to, aby stół prezentował się świątecznie, a dom udekoruj kwiatami i samodzielnie zrobionymi wielkanocnymi ozdobami!

Polub nas na Facebooku

Zapisz się na nasz Newsletter

Nie przegap najciekawszych artykułów oraz wyjątkowych okazji z naszym serwisie.


Dziękujemy za wypełnienie formularza!

Aby otrzymywać newsletter musisz wykonać jeszcze tylko dwa kroki:

  1. Sprawdź swój e-mail – wiadomość powinna już tam być.
  2. Kliknij na link umieszczony w tej wiadomości, aby potwierdzić prenumeratę.

I gotowe!

Zapisałeś się do naszego newslettera już wcześniej.